Danmark behøver nye naturbeskyttelseslove

Forskere fra Aarhus Universitet har som led i den løbende vurdering af EU-landenes naturbeskyttelse undersøgt naturens status i Danmark og konkluderet, at det aldrig har set mere dystert ud, end nu: 95 % af naturtyperne og 57 % af arterne er i ugunstig status. Læs rapporten her.

Det kalder på handling, og mon ikke tiden er inde til ny lovgivning?

Danmark har nemlig dels en elendig naturbeskyttelseslov og dels en elendig nationalparklov, hvor ingen af lovene beskytter den vilde natur. Naturbeskyttelsesloven rummer således intet forbud mod sprøjtning, gødskning og dræning af naturområder, og Nationalparkloven kan omfatte alt fra vild natur til intensivt landbrug, byer, industriområder, veje og villakvarterer. Det er set med faglige og internationale briller dybt mærkværdigt.

Det også problematisk, at naturbeskyttelsesloven ikke omfatter den mest udbredte vilde naturtype i Danmark, skov, og at arealer kun er vejledende registreret og ikke beskyttet permanent. Ethvert areal kan vokse ind og ud af beskyttelsen. Det er uholdbart i forhold til både beskyttelse og retssikkerhed, og det betyder, at landmænd meget forståeligt forsøger at undgå, at udyrkede arealer bliver til god natur, da de så kan blive omfattet af lovbeskyttelse uden erstatning.

Der er altså brug for ny lovgivning, der reelt beskytter vild natur, så tilbagegangen i Danmarks biodiversitet bliver standset. En sådan ny lovgivning vil også tælle positivt og vægtigt i Danmarks klimaregnskab.

Og tiden er gunstig nu. Vi har lige haft et valg, hvor den grønne dagsorden stod øverst i begge blokke. De unge har enorm fokus på klima og bæredygtighed, biodiversitet og naturvenlig havedrift har folkelig medvind som aldrig før, og Danmarks Naturfredningsforening har fået en ny, slagkraftig præsident, som prioriterer natur og biodiversitet øverst.

Så grundlaget er godt, og der er intet at rafle om:

Danmark skal have ny og bedre naturbeskyttelseslovgivning nu.

Natur og biodiversitet har folkelig medvind, og mange vil gerne gøre en personlig indsats. For eksempel ved at gøre haven giftfri og naturvenlig. (Foto: Michael Stoltze).

 

Urørt, udrænet natur med et bredt regime af store planteædende nøglearter i tilpas antal året rundt findes næsten ikke i Danmark. Her den urørte Suserup Skov, hvor der dog mangler store planteædere. (Foto: Michael Stoltze).

Artsrige overdrev som Høvblege på Møn er næsten forsvundet i Danmark. De er ikke beskyttet af nuværende lov. Mange græsses alt for hårdt om sommeren og for svagt om vinteren, fordi husdyrene bliver fodret i de kolde måneder. (Foto: Michael Stoltze).

 

Gode, artsrige enge, som denne med djævelsbid og engperlemorsommerfugle, er blevet sjældne i Danmark. (Foto: Michael Stoltze).

 

 

 

 

Om Michael Stoltze

Biolog fra Københavns Universitet med ph.d. i sommerfugle, født i Allinge på Bornholm, 1955. I dag selvstændig forfatter, fotograf og foredragsholder samt skribent ved Kristeligt Dagblad siden 2009. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, naturbeskyttelse, kultur, politik, samfundsudvikling og filosofi. Særlige interesser: Sommerfugle og insekter.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur, Naturbeskyttelse, Naturpolitik og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

3 svar til Danmark behøver nye naturbeskyttelseslove

  1. Anni Pauck siger:

    Tak Michael😊
    Meget enig i din artikel!
    Konstruktiv indsats, på basis af samtlige berørte parter, må iværksættes NU ☝️
    🤗Anni Pauck

  2. Henrik Svendsen siger:

    Men det er jo ikke folkelig opbagning ,At kun under 20tusinde vil have mindre giftsprøjtning og her bor vi naturligvis tænke på DanmarksNaturfredning som har hele 130000 under fanen
    Ja vi trænger til flere åndehuller-desværre havde vi en Svend Auken der forærede det hele til landbruget for en krone pr tønde land__faktisk har vi kun haft en enkelt Miljøminnister der gjorde en god gerning!det Var Kristian Kristensen der hævede flaskepant med en krone

Skriv en kommentar