Dansk natur lige nu: Pilerakler

Pilen blomstrer og tiltrækker bier. (Foto: Michael Stoltze).

Lige nu står piletræerne i fuldt flor og er gule af pollen.  Selve blomsterne er uanselige, men støvtrådene er lange og bærer gule støvknapper, der svæver som drabanter omkring raklerne.

Det er navnlig den store seljepil, der gør sig bemærket, fordi de blomstrende rakler kan være så store som æg. Raklerne er fulde af honning, så de tiltrækker masser af bier og sommerfugle. Og om natten er træerne et mylder af natsværmere.

Piletræer indfinder sig helt af sig selv på fugtige steder, hvis man blot lader arealerne ligge ubenyttet hen. Og det er ikke nogen dårlig idé, for pilekrat og pileskove er ynglesteder for nattergale og mange andre fugle, og især gamle piletræer er værter for smukke sommerfugle, natsværmere og andre insekter.

Piletræernes bark indeholder pilesyre eller salicylsyre (opkaldt efter pilens latinske navn Salix). Pilesyre modvirker hovedpine, og det er beslægtet med det stof, der i dag findes i mange hovedpinepiller (acetylsalicylsyre).

Pilerakler. (Foto: Michael Stoltze).

Reklamer

Om Michael Stoltze

Biolog og naturformidler i Naturstyrelsen på Bornholm siden 10. november 2014. Biolog og ph.d. fra Københavns Universitet. Forfatter, fotograf og foredragsholder. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, kultur, politik, samfundsudvikling, filosofi.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s