Gør i nælderne – og få sommerfugle i haven

Admiralen lægger æg på havens brændenælder. (Foto: Michael Stoltze).

Nælder kan være en pestilens i køkkenhaven eller staudebedet. Men hvis man har et lidt vildt og solrigt hjørne i haven, er gruppen af brændenælder et must.

Nældeskud er nemlig velsmagende, sunde og nærende i kogt eller stegt tilstand (læs her), og så er brændenælder værtsplanter for ikke mindre end seks af vores mest farvestrålende sommerfugle: Nældens takvinge, dagpåfugleøje, admiral, det hvide C, tidselsommerfugl og nældesommerfugl.

Admiral på hvid fredløs. (Foto: Michael Stoltze).

Admiralen lægger æg enkeltvist på havens brændenældeskud. (Foto: Michael Stoltze).

Nælder, der vokser i uregelmæssige grupper på et solrigt sted, er bedst egnede som æglægningssteder for sommerfuglene. Her kan man dels høste nælder til køkkenet, dels  sikre, at de flotte sommerfugle har et sted, hvor larverne kan vokse op og blive til mængder af fine sommerfugle i haven. Det er spændende at følge sommerfuglelarvernes  udvikling, og hvis man tager store larver ind i et bur med nælder, vil de hurtigt forpuppe sig, hvorefter man kan følge forvandlingen fra puppe til voksen sommerfugl, der som regel varer omkring 14 dage. Dagen før, sommerfuglen kryber ud af puppen, kan man se vingernes mønster en miniature tydeligt gennem puppehuden. Sommerfuglene kryber som regel ud af pupperne om morgenen mellem kl. 6.00 og 10.00. Se billederne nedenfor og læs, hvordan du gør! Det er let og en enestående oplevelse at se det i virkeligheden. Vis det til børnene – de vil aldrig glemme det.

En flok store larver af dagpåfugleøje i næstsidste stadium. (Foto: Michael Stoltze).

Stor larve af dagpåfugleøje. (Foto: Michael Stoltze).

Store dagpåfugleøjelarver i bur. Stort glas med brændenældeskud og tørre kviste, som larverne kan forpuppe sig på. Glasset er dækket af net fæstnet med en ekastik. I bunden lidt køkkenrulle, som opfanger larvernes ekskrementer. Ekskrementer fjernes efter behov og køkkenrullen skiftes. Store larver forpupper sig efter 2-3 dage. De skal fodres med friske nældeskud hver dag, så behøver de intet at drikke, da der er vand nok i kosten. Larverne holdes indendørs ved stuetemperatur. (Foto: Michael Stoltze).

Dagpåfugleøjelarven til højre har spundet sig fast og er ved at forpuppe sig. Til venstre en ny puppe, der lige har kastet larvehuden. Sommerfuglen kryber ud af puppen efter omkring 14 dage, hvis pupperne står ved stuetemperatur. Hvis det er koldt, tager det længete tid. Lysforhold under larve- og puppetiden er underordnet, når man holder dyrene i bur. (Foto: Michael Stoltze).

Puppe af dagpåfugleøje. (Foto: Michael Stoltze).

Dagpåfugleøje på høstanemone. (Foto: Michael Stoltze).

Dagpåfugleøje på høstanemone. Nedenfor ses, hvordan sommerfuglen kryber ud af puppen. (Fotos: Michael Stoltze).

Dagpåfugleøjepuppe lige førsommerfuglen kryber ud. (Foto: Michael Stoltze).

Dagpåfugleøjepuppe lige førsommerfuglen kryber ud. (Foto: Michael Stoltze).

Dagpaafugleoeje_8 Dagpaafugleoeje_9 Dagpaafugleoeje_10 Dagpåfugleoeje_11

Det hvide C - og hveps. (Foto: Michael Stoltze).

Det hvide C – og hveps. (Foto: Michael Stoltze).

Nældens takvinge på blåhat. (Foto: Michael Stoltze).

Nældens takvinge på blåhat. (Foto: Michael Stoltze).

Nældesomerfugl i hvile på løgkarse - den orange forårsform. (Foto: Michael Stoltze).

Nældesommerfugl i hvile på løgkarse – den orange forårsform. (Foto: Michael Stoltze).

Nældesommerfugl på merian - den sort-hvide sommerform. (Foto: Michael Stoltze).

Nældesommerfugl på merian – den sort-hvide sommerform. (Foto: Michael Stoltze).

Nælder med larver af dagpåfugleøje. (Foto: Michael Stoltze).

Nælder med larver af dagpåfugleøje. (Foto: Michael Stoltze).

Om Michael Stoltze

Biolog fra Københavns Universitet med ph.d. i sommerfugle, født i Allinge på Bornholm, 1955. I dag selvstændig forfatter, fotograf og foredragsholder samt skribent ved Kristeligt Dagblad siden 2009. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, naturbeskyttelse, kultur, politik, samfundsudvikling og filosofi. Særlige interesser: Sommerfugle og insekter.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

3 svar til Gør i nælderne – og få sommerfugle i haven

  1. Tænker på om Nælderne egentlig frøsår sig? Ellers kunne man snildt måske have dem i en nedgravet balje, hvis man er lidt bange for at få dem i hele haven? Ligesom mine mynter 🙂

    • Nælder frøsår sig let, men har ret tunge frø, så de spreder sig ikke med vinden. De har overfladiske rødder og er lette at luge væk, blot jorden ikke er stenet. Husk handsker.

  2. Pingback: Biodiversitet: Brændenælder og sommerfugle – Naturens Have

Skriv en kommentar