Naturglæden er medfødt

Små børn indtager fornøjet naturen med alle sanser. (Foto: Michael Stoltze).

Nogle gange er det godt, at forskningen kan eftervise selv det mest basale i verden. For eksempel, at vi har det godt, når alle vores sanser bombarderes med behagelige påvirkninger.

Sådan er det, og sådan har det altid været – også blandt små børn, for hvem det er ren fryd at trampe i vandpytter, træde is itu, vælte rundt i efterårets blade, plukke skovjordbær eller sende en mariehøne op imod himlen.

Nu har en forsker stukket en flok børnehavebørn i Roskilde kameraer i hånden og bedt dem fotografere det, der gjorde dem mest glade.  Og sandelig: Det var blomster, buske, træer og dyr – naturen og alt det grønne, de tog billeder af. Læs mere om studiet her.

Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at naturglæden er medfødt. Naturglæde er den lykkefølelse, der rammer os, når vi indtager naturen med alle sanser og nærmest glemmer os selv. Ubevidst tror jeg, det er lykken ved at høre til på Jorden og høre sammen med alle vore medskabninger, vi intuitivt oplever. Naturglæden er i sin urform lige så berusende som forelskelsen.  Den hører bestemt ikke kun til barndommen, det er bare i den tidlige  barndom, den er usvækket, ukrukket og altid oprigtig. Og hvis man er heldig, varer den ved og gør livet rigt fra start til slut.

Vi er født med stærke sanser, og de er allerstærkest og former os for livet, når vi er ganske små og verden er ny og forunderlig. Skovjordbærrene findes, mariehønen findes, bladene findes, alt muligt findes og gør os glade når vi ser, hører, føler, lugter og smager det og kalder det ved navn.

“Flyv op imod himlen og bed om dejligt vejr”. Mariehønen gør børn glade. (Foto: Michael Stoltze).

Skovjordbær bringer ro og lykke. (Foto: Michael Stoltze).

Om Michael Stoltze

Biolog fra Københavns Universitet med ph.d. i sommerfugle, født i Allinge på Bornholm, 1955. I dag selvstændig forfatter, fotograf og foredragsholder samt skribent ved Kristeligt Dagblad siden 2009. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, naturbeskyttelse, kultur, politik, samfundsudvikling og filosofi. Særlige interesser: Sommerfugle og insekter.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur, natur, natursyn, Sundhed og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

5 svar til Naturglæden er medfødt

  1. Rita Olsen siger:

    hej Michael

    tak for en god interessant artikel om børn og natur, diametralt modsat se på elektronisk underholdning.

    linket til den undersøgelse virker desværre ikke når jeg trykker på linket i mailen, så går den til din hjemmeside, men når jeg kopierer den og sætter den i adresselinjen fungerer det fint. 🙂 https://www.dr.dk/levnu/groenne-omgivelser-goer-indtryk-selv-paa-smaa-boern

    mvh Rita Nakskov

    mobil + 45 42 92 28 08

    Den 30. januar 2018 kl. 22.43 skrev Dansk Natur :

    > Michael Stoltze posted: ” Nogle gange er det godt, at forskningen kan > eftervise noget af det mest basale i verden. For eksempel, at vi har det > godt, når alle vores sanser bombarderes med behagelige påvirkninger. Sådan > er det, og sådan har det altid været – også blandt små b” >

  2. Hanna siger:

    Tak for et dejligt og inspirerende indlæg med vidunderlige billeder 🙂
    Mange hilsner,
    Hanna

  3. Pingback: Vi svigter børnene | Dansk Natur

Skriv en kommentar