52 billeder fra den almindelige blåfugls liv i min have

Den almindelige blåfugl findes i hele Danmark. Selv om arten er gået voldsomt tilbage de sidste 100 år, er den tit talrig på steder med rødkløver, lucerne, kællingetand, humlesneglebælg, harekløver og andre ærteblomstrede planter, som den lever på i larvestadiet.

De voksne sommerfugle er blot 25-33 mm i vingefang. Hannen er strålende lyseblå med smal sort vingekant, mens hunnen er brun med orange kantpletter og mere eller mindre udbredt blå bestøvning. Hunnerne varierer utroligt meget fra næsten helt brune til helt blå.

Begge køn har sirlige prikmønstre på vingeundersiderne. Om aftenem sætter de sig i små selskaber i højt græs for at sove. Og her vågner de og tørrer de duggede vinger om morgenen. Når vingerne er ved at være tørre, sætter de sig med hovederne nedad og vingerne åbnet mod solstrålerne. Så ligner de små blå blomster i græsset. Derefter flyver de som “flyvende blomster” ud i verden for at drikke nektar, parre sig og lægge æg.

En voksen blåfugl lever kun én til to uger. Til gengæld kommer der hele tiden nye individer, når de tre årlige generationer afløser hinanden fra først i maj til først i oktober. Æg fra de sidste blåfugle bliver til små larver inden vinteren. De overvintrer ved jordoverfladen i værtsplanterne, som de luner sig i og æder sig fede i marts og april, hvorefter de forpupper sig og kommer frem som strålende, nye blåfugle lige efter løvspringet.

Almindelig blåfugl rykker næsten med garanti ind i haven, hvis man ikke bruger gift og har et område, hvor man ikke gøder og græsset får lov til at blive højt. Plant eller så eventuelt lidt kællingetand, rødkløvee eller lucerne – så der er egnet føde til larverne.

Og jeg skal hilse og sige, at det er en stor og farverig nydelse at iagttage de små almindelige medskabningers liv i sin have. Den oplevelse er det mig en glæde at dele. Så her er 52 billeder fra blåfuglenes liv i min have. Et billede til hver uge, om man vil.

God fornøjelse!

 








 



Om Michael Stoltze

Biolog fra Københavns Universitet med ph.d. i sommerfugle, født i Allinge på Bornholm, 1955. I dag selvstændig forfatter, fotograf og foredragsholder samt skribent ved Kristeligt Dagblad siden 2009. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, naturbeskyttelse, kultur, politik, samfundsudvikling og filosofi. Særlige interesser: Sommerfugle og insekter.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur, sommerfugle og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

9 svar til 52 billeder fra den almindelige blåfugls liv i min have

  1. Kristian Ribers siger:

    Vidunderlig billedserie af et smukt væsen.

  2. SusieQ siger:

    Blåfuglen er min yndlings sommerfugl. Tusind tak for at dele de utroligt smukke fotos. Hvor stor er din have og ligger den i et specielt område, eller er det noget alle med have kan gøre – skabe levemuligheder for den Almindelige Blåfugl?

  3. Allan Kristensen siger:

    Elsker også Blåfugle især på Klokkelyng, men dem elsker du jo også Michal ” ikke ” 😉

  4. Charlotte P. siger:

    Også jeg siger tak for helt fantastiske billeder. De er smukke og inspirerende. Det er den slags, som får folk som mig til at overveje, hvad jeg kan gøre i min have for at bane vej for mere “vildskab” i det nære.

  5. Finn Okkels siger:

    Så smukt – som et besøg i “Sommerfugledalen”. En dag må du lave en bog med dine smukke sommerfuglebilleder i stort format hvor Inger Christensens ‘Sommerfugledalen’ er den tilhørende tekst. Eller du kan føre os igennem tekst og billeder i en ‘mindfuld’ Youtube – video …

    ” … kan sommerfuglen med sin flagren dække,
    at den er bundet til insektets krop,
    man tror det er en blomst der flyver op,
    og ikke denne billedstorm på række,
    som når en sværmer, spinder, måler, ugle,
    der hvirvler farvens tegnfigur forbi,
    tilkaster os en gåde som skal skjule,
    at alt hvad sjælelivet har at håbe
    hinsides alt er sorgens symmetri
    som blåfugl, admiral og sørgekåbe.

    Som blåfugl, admiral og sørgekåbe
    i farvens periodiske system
    ved hjælp af blot den mindste nektardråbe
    kan løfte jorden op som diadem,
    som de i farvens klare sorgløsheder,
    lavendel, purpur, brunkulssorte,
    præcist indlejrer sorgens skjulesteder,
    skønt deres glædesliv er alt for korte …”
    kan de med deres sommerfuglesnabel
    opsuge verden som en billedfabel,
    så let som med et kærtegns glideflugt,

    • Tak, Finn
      Jeg er vild med Inger Christensens digte. Men jeg tror at digte og billeder skal skilles af for at smelte smukt sammen i vore hoveder. Jeg kan godt lide de syner, gode digte fremkalder.
      Mange hilsener
      Michael

Skriv en kommentar