Vi er ved at genopdage Jorden

Jorden set fra rummet. Foto: NASA.

Det går mod lysere tider.

Ikke kun bogstaveligt her på vore breddegrader, hvor det lige så langsomt lysner dag for dag, når Solen hæver sig fra sit skjul, men tilsyneladende også for både verdens og Danmarks natur.

Der er adskillige positive tegn. 20’erne kan blive naturens årti.

For det første: Biodiversitet og biodiversitetskrise er blevet talt op folkeligt og politisk, så nu ved næsten alle, hvad det betyder og at det handler om at tage vare på verdens levende mangfoldighed, som vi selv er en del af og deler udviklingshistorie og DNA med. Det er vore medskabninger, der er i krise.

For det andet: Det blive mere og mere klart, at klimakrisen med den truende globale opvarmning og biodiversitetskrisen med den truende forarmelse af Jordens liv skal løses sammen: Mere vild natur med plads til livets mangfoldighed trækker CO2 ud af atmosfæren og er med til at modvirke klimakrisen, mens verden er i færd med den svære og langsommelige proces med at gøre sig fri af de problematiske fossile energikilder.

For det tredje: 50 år efter første månelanding og årtiers fantasterier om ekstraterrestriske civilisationer retter flere og flere blikket mod vores blå planet og dens enestående rige liv. Det skal vi værdsætte og værne om. For selvom videnskaben nu har fastslået eksistensen af jordlignende planeter med sandsynlighed for liv andre steder i vores galakse, ligger de så langt væk, at den eneste glæde, vi vil få af engang at afsløre liv derude, er bevidstheden om, at det med sikkerhed er der. I kølvandet på blandt andet den erkendelse er der for tiden en international nyorientering mod vores hjemstavnsplanet: Vi er ved at genopdage Jordens liv.

På hjemmefronten ser 2020 også ud til at blive et banebrydende år for naturen.

Op til valget i juni 2019 lovede Socialdemokratiet, at de blandt andet ville arbejde for, at arealet med urørt skov i Danmark kommer op på 75.000 ha (ca. seks gange mere end det nuværende areal), og at der bliver etableret 15 nye vilde naturparker.*

I det såkaldte “forståelsespapir” (aftalen ”Retfærdig retning for Danmark” mellem indgået mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten i juni 2019), der afløste det traditionelle regeringsgrundlag, står (citat):

“Skabe større biodiversitet og mere skov.
Der er brug for mere urørt skov og flere sammenhængende naturområder, hvor naturen får plads til at udbrede sig på mere naturlige præmisser end i dag. En biodiversitetspakke skal give biodiversiteten bedre vilkår i Danmark. Planen skal indeholde klare målsætninger for, hvor meget af Danmarks areal, der skal disponeres til natur som naturzoner (inkl. urørt skov og naturnationalparker), samt konkrete initiativer, der skal sikre, at målsætningerne nås.”

Og i regeringens lovprogram står (citat):

“Ændring af lov om naturbeskyttelse (Styrket beskyttelse af naturområder) (Feb II)
Lovforslaget har til formål at styrke beskyttelsen af naturområder og levesteder for vilde dyr og planter til gavn for den biologiske mangfoldighed i Danmark, f.eks. ved at indføre et forbud mod sprøjtning og gødskning af arealer, der er beskyttet efter naturbeskyttelseslovens § 3. Lovforslaget er en opfølgning på forståelsespapiret ”Retfærdig retning for Danmark” mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten fra juni 2019.”

Danmark fik med solid støtte fra næsten hele Folketinget en bindende klimaaftale, “klimaloven” om 70 % reduktion af Danmarks udledning af klimagasser i 2030 i forhold til 1990-niveauet, og Danmarks Naturfredningsforening (DN), klimatænketanken Concito og flere andre foreslog en tilsvarende “biodiversitetslov”. Concito indså, at klimakrisen og biodiversitetskrisen skal løses sammen. De skal de nemlig!

DN har med sin nye dialogsøgende linje fået en vældig fremgang i medlemstal og synlighed og har fået Landbrug og Fødevares opbakning til udtagning af 100.000 ha lavtliggende landbrugsjord til natur.

Efter mange års fravær og et hav at opfordringer, satser DR1 nu med flere TV-serier, blandt andet den storslåede “Vilde, vidunderlige Danmark”, på fjernsyn om dansk natur for hele familien i den bedste sendetid. Og DN lægger i 2020 særlig vægt på at sprede kendskab til naturen og biodiversiteten og skabe begejstring. Vi skal ud og genopdage den pragtfulde natur, vi trods alt har, passe på den og give den mere plads.

Kort sagt: 2020 tegner til at blive et naturens år for fuld musik i Danmark. En god begyndelse på 20’erne.

Godt nytår!

* Må tolkes som i realiteten 15 nationalparker med vild natur

Om Michael Stoltze

Biolog fra Københavns Universitet med ph.d. i sommerfugle, født i Allinge på Bornholm, 1955. I dag selvstændig forfatter, fotograf og foredragsholder samt skribent ved Kristeligt Dagblad siden 2009. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, naturbeskyttelse, kultur, politik, samfundsudvikling og filosofi. Særlige interesser: Sommerfugle og insekter.
Dette indlæg blev udgivet i Biodiversitet, Dansk natur, Klimapolitik, natur, Naturpolitik og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

3 svar til Vi er ved at genopdage Jorden

  1. Anni Pauck siger:

    Kære Michael
    Tak for artikel.
    Det er da en vidunderligt livsbekræftigende
    Indgang og start på tyverne👌
    Lyst og godt nytår, til dig og dine !
    🤗Anni

  2. Erik Meistrup siger:

    Jeg håber du får ret for det er afgørende nødvendigt, men der skal et helt andet gear til at udbrede forståelse alment og bredt. Og regeringerne har til nu mest været optaget af det landskabsmæssige og rekreative. Byområdernes store græsplæner skal reduceres til fordel for blandet bevoksning.

  3. Anni Pauck siger:

    Tak for indlæg, Michael. Du må gerne slette mig af listen. Jeg ønsker ikke, at modtage flere Indlæg fra Dansk Natur. Bedste hilsner Anni Pauck

    Sendt fra min iPhone hilsen Anni

    > Den 27. dec. 2019 kl. 22.31 skrev Dansk Natur : > >  >

Skriv en kommentar