Fond, plan og ny lov om naturen hører sammen

Filsø 25-10-2012

Etableringen af Den Danske Naturfond er et vigtigt og glædeligt skridt i den rigtige retning for Danmarks natur.

Den Danske Naturfond kan noget ganske særligt og målrettet i bestræbelserne på at  sikre og genoprette vigtig og artsrig natur. Men uden bedre planlægning, bedre lovgivning og flere midler når Danmark ikke i hus med det nationale mål om at standse tilbagegangen i naturens mangfoldighed inden år 2020.

Bedre og enklere love og regler er en af Natur og Samfunds mærkesager (se blandt andet her). Og Friluftsrådet og andre grønne organisationer har i mere end en halv snes år arbejdet for regelforenklinger og en ny naturbeskyttelseslov.

Nu følger miljøminister Ida Auken op ved at rydde op i de eksisterende love og bekendtgørelser på natur- og miljøområdet. Hun skriver blandt andet:

Natur- og miljølovgivningen er blevet alt for omfattende og uoverskuelig. Mange af lovene er så indviklede og svære at forstå, at det går ud over deres gennemslagskraft. Derfor sætter jeg nu gang i et arbejde, der skal give os en langt mere enkel, klar og sammenhængende lovstruktur.  Det vil gøre det nemmere at forstå og bruge reglerne til fordel for både borgere, virksomheder, organisationer og myndigheder – og i sidste ende selvfølgelig for miljøet.

Desuden kommer regeringen efter planen med Naturplan Danmark i slutningen af 2014. Planen har været stærkt efterlyst af naturforkæmpere og grønne organisationer siden Wilhjelmudvalget i 2001 kom med sin rapport om status og udfordringer for Danmarks natur “En rig natur i et rigt samfund”.

Naturplan Danmark bør have et solidt fagligt og folkeligt afsæt og sætte de overordnede rammer og principper for arealanvendelsen i Danmark.

Planer i sig selv flytter dog ikke noget i sig selv. Det er lovgivning og økonomiske incitamenter, som fører os i mål. Derfor er det glædeligt, at miljøministeren nu vil rydde op i reglerne.

Der er vores håb, at oprydning og forenkling af naturbeskyttelsesloven og planloven står allerøverst på ministerens liste.

Om Michael Stoltze

Biolog fra Københavns Universitet med ph.d. i sommerfugle, født i Allinge på Bornholm, 1955. I dag selvstændig forfatter, fotograf og foredragsholder samt skribent ved Kristeligt Dagblad siden 2009. Interesser: Forholdet mellem natur og mennesker, natur, naturbeskyttelse, kultur, politik, samfundsudvikling og filosofi. Særlige interesser: Sommerfugle og insekter.
Dette indlæg blev udgivet i Dansk natur og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

5 svar til Fond, plan og ny lov om naturen hører sammen

  1. Kjeld Smed siger:

    Rydde op i love og regelforenklinger ???
    Det lyder som en vits 🙂
    Af-bureaukratisering, Forebyggelse osv.
    Jeg mener at have hørt det i forskellige sammenhænge så længe jeg kan huske.
    Desværre – den tror jeg ikke på, men ønsker naturligvis held og lykke !

  2. Svend Hansen siger:

    Oprydning i love, regler, forordninger m.m. vil ikke komme på tale i et væsentligt omfang. Det er selve det materiale som limer magten sammen i statsadministrationen, og uoverskueligheden, sammen med de modstridende og uklare formuleringer, gør det til det perfekte styringsredskab overfor individet og til det stof pigtråden omkring folket er lavet af. De gamle østbloklande, eller fascisterne, kunne ikke have lavet deres styring af masserne bedre, lige når undtages den rent fysiske udførelse.
    Jeg er ganske sikker på, at forenkling vil føre til endnu strammere kontrol, også med den enkelte og dennes private forhold, hvortil jeg regner ejendomsretten, men det vil glæde mig utrolig meget, hvis jeg tager fejl.

    • Kjeld Smed siger:

      “Det er selve det materiale som limer magten sammen i statsadministrationen, og uoverskueligheden, sammen med de modstridende og uklare formuleringer, gør det til det perfekte styringsredskab overfor individet og til det stof pigtråden omkring folket er lavet af.”
      Meget præcist formuleret, Svend

    • Svend Hansen siger:

      Det er første udkast af menukortet til det store ”tag selv bord”.
      Gad vist hvad man har tænkt sig, når landbruget er fortæret og den sidste bøvs er slået.
      Der vil stadig være lidt andet privat erhvervsliv, som man kan kaste sig over til den tid, men derefter må jeg nok se i øjnene at det bliver pensionister og andre svage grupper, der bliver målet, når eksportindtægterne mangler og det socialistiske velfærdssamfund må ty til kannibalisme.
      Jeg når måske nok ikke at opleve det, men det kan desværre komme til at gå meget hurtigt, når understøtningen og forgreningerne i samfundssystemet krakelerer. Det fungerer lidt ligesom med biodiversiteten, men den bliver dog ikke et emne til den tid.

Skriv en kommentar